tirsdag 26. februar 2008

Gliding av ski - bortkastet tid og penger?

Med fare for at Cera-salget på Motorsenteret kan stupe, våger vi likevel å stille spørsmålet; er gliding av ski unødvendig? Det mener ihvertfall russeren Kuzmin som har forsket på dette, og hevder at man kun skal stålsikle og stålbørste skiene, eventuelt rille dersom føret er bløtt.
Det høres nesten for lettvint ut, men mye tyder på at det er sant. Det er for tiden en debatt på treningsforum på www.kondis.no . Øvrige linker: www.kuzmin.nu og www.sm.luth.se/~grip/PersonalStuff/Skiing/Glidtester/
På en bankcup i vinter gikk jeg (Knut Olaf) sammen med Sten Åge som hadde stålsiklet ski. På første runden hadde jeg vesentlig bedre glid, men etterhvert jevnet dette seg mer ut, noe som stemmer med Kuzmins teori om at glider tiltrekker seg smuss og mister effekten etter noen km.
Hva mener dere? Og hvis det er riktig, hva skal man bruke all den ledige fritiden til?

2 kommentarer:

Olav V sa...

Her må nok meir oppsiktsvekkende saker på bordet, gliding el stålsikling er relativt kjedelig når det er bart på utsiden, du tester nok ein gong til, men så når det kommer til stykket så tar svært få sjansen på å bare stålsikle siden alle andre glider. Nei nå venter vi bare på det endelig resultatet av skandalen med "doping", neste års laguttak og om "kongen" legger opp. Då vil e tippe at det blir litt fart på bloggen igjen.

Tor Christian Eilertsen sa...

Hei. Jeg kjører nå 100% stålsikling på mine egne + mine tre døttres ski, på alle fører og til trening og konkurranser og gamle/nye ski. Har spart med for masse timers kjedelig arbeid og har så langt bare opplevd å ha bra ski mht glid. Anbefales! Men ja, det er svært få som tørr å satse på dette, sidan "alle andre" bruker glider på gammelmåten. Sjekk www.teameilertsen.blogspot.no for mange detaljer/ info om Stålsikling.